Viimeisimmät Artikkelit

Uutiset
Yleisin Puremajälki On Lemmikkien Aiheuttama
by Hemron/ on 12 Aug 2022

Yleisin Puremajälki On Lemmikkien Aiheuttama

Puremajälki syntyy usein lemmikkien toimesta. Suomessa yleisin puremajäljen aiheuttaja on koira, sen jälkeen kissa ja sitten ihminen. Kaikista haitallisin on kissan purema, sillä kissan suussa on paljon ärhäköitä bakteereita, joiden takia puremakohtaan syntyy helposti vakava tulehdus. Sekä kissan että koiran puremissa yleisin infektion aiheuttaja on Pasteurella-bakteeri. Kaikkiin puremiin liittyy aina jäykkäkouristuksen riski, jota voi ehkäistä rokottautumalla säännöllisesti. Puremajälki voi olla myös hyönteisen aiheuttama Suomen luonnossa ei onneksi ole kovinkaan laajaa kirjoa purevista hyönteisistä.

Eläimet
Suomen Hirvieläimet
by Hemron/ on 05 Jun 2022

Suomen Hirvieläimet

Suomen hirvieläimet ovat suurelle yleisölle melko tuntemattomia. Suomessa elää luonnonvaraisena neljä peuroihin luettavaa sorkkaeläintä. Hirvi, joka on niistä suurin, sekä metsäkauris, valkohäntäpeura ja peura. Kuusipeuraa tavataan myös meillä, mutta sen kanta on peräisin istutuksista. Valkohäntäpeura taas tuotiin meille 1930- ja 1940-luvuilla, jolloin se sai nimekseen laukonpeura, sen istutuspaikan Laukon Kartanon mukaan. Metsäpeura, joka muistuttaa kesyä poroa, on lähes kuollut sukupuuttoon metsästyksen jälkeen, mutta tullut sitten meille takaisin Itä-Karjalasta. Suomen hirvieläimet metsästyksen kohteena Hirvieläimen metsästys on metsästäjien keskuudessa metsästyksen jokavuotinen kohokohta.

Uutiset
Poronkusema Kertoo Matkan Pituudesta
by Hemron/ on 23 May 2022

Poronkusema Kertoo Matkan Pituudesta

Lapissa käydessään voi paikalliselta asukkaalta välimatkan pituutta kysyessään kuulla sanonnan poronkusema eli ”sinne on matkaa poronkuseman verran”. Kuinka tällaista sanontaa pitää tulkita? Kuinka pitkästä matkasta voi olla kysymys? Ja mitä se edes tarkoittaa? Sen tarkoitus on hyvin selkeä. Se on matka, minkä poro kykenee juoksemaan virtsaamistaukojensa välillä. Joten matka voi siis olla pidempi tai lyhyempi, tilanteesta riippuen ja myös siitä pelästyykö poro vai ei. Poronkusema ja tarinoita matkan pituudesta Lapissa matkat ilmoitetaan mystisesti esimerkiksi, että matkaa on kolmen kuseman verran.

Eläimet
Suomen Suurin Hirvi Oli Massiivinen Eläin
by Hemron/ on 20 May 2022

Suomen Suurin Hirvi Oli Massiivinen Eläin

Hirvi on suurikokoinen nisäkäslaji, joka elää havumetsävyöhykkeellä pohjoisessa Euroopassa, Amerikassa sekä läntisessä Aasiassa. Suomessakin hirviä on runsaasti etenkin Pohjois-Savossa ja Pohjois-Pohjanmaalla, missä hirvikolarien määrät ovat suurimmat. Hirvisonni voi painaa jopa 800 kg ja se on siksi myös arvokas riistaeläin. Iso uros voi kasvaa hartioiden kohdalta yli kaksi metriä korkeaksi, joten sellaisen kohtaaminen metsässä on melkoinen elämys. Mutta minkä kokoinen on Suomen suurin hirvi? Kuhmossa on kaadettu Suomen suurin hirvi Yleensä hirvien painot ovat naaraalla noin 200 – 490 kg ja uroksella noin 380 – 700 kg.

Eläimet
Mitä Ovat Suomen Isoimmat Linnut?
by Hemron/ on 22 Jan 2022

Mitä Ovat Suomen Isoimmat Linnut?

Suomen isoimmat linnut eivät ole aina niitä tutuimpia lintuja omassa pihapiirissä, kuten monet pikkulinnut. Niitä nähdäkseen voi siis joutua näkemään enemmän vaivaa. Ne eivät myöskään ole läheskään yhtä suuria kuin maailman siipien kärkiväliltään suurin lintu jättiläisalbatrossi. Sen siipien kärkiväli on jopa 3,7 metriä. Suomestakin löytyy silti siipien väliltään jopa 2,4 metrinen lintu. Lue seuraavaksi, mikä tämä lintu on ja mitä muita suuria lintuja Suomesta löytyy. Suomen isoimmat linnut ovat jopa 2,4 metrisiä Suomalaiset linnut eroavat kooltaan hyvinkin paljon – jopa metrejä – toisistaan.

Uutiset
Lapin Kansallispuistot Ovat Unelmakohde Vaeltajalle
by Hemron/ on 29 Nov 2021

Lapin Kansallispuistot Ovat Unelmakohde Vaeltajalle

Lappi on unelmakohde vaeltajalle. Lapin kansallispuistot ja retkeilykohteet kiehtovat niin kotimaisia kuin ulkomaisiakin eränkävijöitä. Kaksi suurinta kansallispuistoa sijaitsevat Inari-Saariselän alueella. Kansallispuistojen lisäksi Lapissa on useita kohteita päiväretkille. Hyvin merkityt vaellusreitit yhdistettynä moniin autiotupiin ja leiripaikkoihin tekevät vaeltamisesta mukavaa. Pelkästään jo Saariselällä on yli 200 kilometriä merkittyjä vaellusreittejä. Merkityt reitit ovat vaativuusolosuhteitaan vaihtelevia ja niihin kannattaa tutustua etukäteen. Lappi on suosittu matkailukohde Lapin kansallispuistot kiehtovat monipuolisuudellaan Jos olet vaeltaja tai muuten vain nautit luonnossa liikkumisesta, niin kansallispuisto Lappi alueella on varmasti mieleesi.

Uutiset
Ihmisen Purema Vaatii Joskus Hoitoa
by Hemron/ on 10 Oct 2021

Ihmisen Purema Vaatii Joskus Hoitoa

Vaikka ihmisen purema voi kuulostaa täysin surrealistiselta aiheelta niin terveydenhuollossa niitä hoidetaan yllättävän usein. Tyypillisin puremapotilas on leikki-ikäinen lapsi, jota on purrut ikätoveri. Tapauksia on kuitenkin monenlaisia ja joskus hoidettavana on myös aikuisia. Ihmisen aiheuttama puremavamma hoidetaan samalla tavalla kuin, minkä tahansa muun eläimen aiheuttamat vammat. Syvät haavat ovat suurimmassa infektio- ja tulehdusriskissä. Puremahaavat tulisi aina käydä hoidattamassa terveydenhuollon ammattilaisella. Ihmisen purema voi aiheuttaa tulehduksen Suussa ja hampaissa on valtava määrä bakteereja, joten puremahaava on suuressa infektioriskissä.

Uutiset
Saanatunturi
by Hemron/ on 06 Oct 2021

Saanatunturi

Saanatunturi on useimmille suomalaisille tuttu, ainakin sen tunnusomainen profiili. Se on laakeapäinen tunturi, jonka eteläpuoli on jyrkkä. Se sijaitsee käsivarren Lapissa, Suomi-neidon peukalossa. Saana on Suomen korkeimpia tuntureita ja se on ainoa Suomen tuntureista, joka kuuluu Skandien vuoristoon. Se on suosittu nähtävyys ja retkeilykohde, mutta se on myös saamelaisten pyhä tunturi. Se on saanut nimensä saamen kielen kääpäsientä tarkoittavasta sanasta. Saanatunturi on tunnettu maamerkki Saana kuuluu Suomen korkeimpiin tuntureihin, jotka kaikki sijaitsevat käsivarren Lapissa.

Eläimet
Suomen Suurin Eläin
by Hemron/ on 12 Aug 2021

Suomen Suurin Eläin

Kun mietitään, mikä on Suomen suurin eläin, saattaa monelle tulla ensimmäisenä mieleen karhu. Vaikka karhu mahtava ja suuri eläin onkin, koossa sen voittaa kuitenkin meille tuttu sarvipää, hirvi. Sonni voi painaa jopa 700 kilogrammaa ja sarviensa kanssa se onkin todella kunnioitusta herättävä näky. Vaikka hirvi onkin rauhallinen otus, saattaa sitä säikähtää, jos se tulee vastaan vaikka lenkkipolulla. Suomen suurin eläin voi olla myös vaaraksi Tämä Suomen suurin nisäkäs lisääntyy hyvin ja lajina on hyvin elinvoimainen.

Uutiset
Vajosuon Vaellus Tutustuttaa Suomaisemaan
by Hemron/ on 08 Jul 2021

Vajosuon Vaellus Tutustuttaa Suomaisemaan

Vajosuo on Varsinais-Suomessa sijaitseva suoalue ja se kuuluu Kurjenrahkan kansallispuistoon. Suolle on matkaa Turusta 30 kilometriä. Suoalue levittäytyy Maskun, Nousiaisten ja Ruskon alueille. Vajosuon vaellus -reitti on rengasreitti, joka on kolmenkymmenen kilometrin pituinen. Reitin kulkemiseen kuluu yleensä kaksi vuorokautta, joten vaellus vaatii yhden yöpymisen reitillä. Reitin varrella on yksi vuokratupa ja laavuja, joissa voi yöpyä. Vajosuon vaellus etenee helpohkossa maastossa Reitin maasto on melko tasaista ja helppoa. Se on mukava kohde kokeneemmallekin vaeltajalle.

Tammisaaren Saariston Kansallispuisto
by Hemron/ on 18 Apr 2021

Tammisaaren Saariston Kansallispuisto

Kansallispuistossa on todella monipuolinen luonto. Alueella on useita pienempiä luotoja, joissa pesiikin tuhansia merilintuja. Näitä ovat esimerkiksi merimetsot, tukkakoskelot, tukkasotkat ja useat eri lokkilajit. Kansallispuiston tunnuslaji on itse asiassa haahka, joka sekin tietysti pesii alueella. Koska linnuille halutaan taata pesimärauha, on alueella osittainen liikkumiskielto. Se on pääasiassa voimassa merivyöhykkeen luodoilla ja saarilla. Myös niitä ympäröivät vesialueet noin 200 metrin alueella rannastsa ovat liikkumiskiellossa. Tämä liikkumiskielto on laadittu koko kevääksi ja kesäksi.

Trumpettijoutsen Ja Sen Levinneisyys
by Hemron/ on 18 Apr 2021

Trumpettijoutsen Ja Sen Levinneisyys

Trumpettijoutsen kuuluu maailmaan suurimpiin vesilintuihin. Se on hieman suurempi kuin Suomessa hyvin yleinen kyhmyjoutsen. Se on laulujoutsenen lähisukulainen ja sen elintavat ovat melkein täysin samanlaiset kuin laulujoutsenella. Trumpettijoutsenen nimi tulee sen ääntelystä, joka muistuttaa trumpetin ääntä. Niin trumpettijoutsenet kuin muutkin joutsenet ovat kuitenkin erityisen tunnettuja joutsenlaulusta. Joutsenlaulu on laulu, jonka joutsenet laulavat juuri ennen kuolemaansa. Trumpettijoutsen elää Pohjois-Amerikassa. Erityisesti sitä tavataan Yhdysvalloissa, joissa se onkin varsin elinvoimainen eläinlaji. Trumpettijoutsenet eivät ole missään vaiheessa olleet kuolemassa sukupuuttoon.

Uutiset
Rantakäärmeen Purema Ei Ole Vaarallinen
by Hemron/ on 05 Mar 2021

Rantakäärmeen Purema Ei Ole Vaarallinen

Vaikka rantakäärmeen purema varmasti hätkähdyttääkin, ei sen vuoksi tarvitse hätääntyä. Tämä käärme ei nimittäin ole lainkaan myrkyllinen. Lajitoverinsa kyy sen sijaan voi ruiskuttaa myrkkyä purressaan ja on vaarallinen erityisesti lapsille ja eläimille. Jos ei ole aivan varma millainen käärme oli, on hyvä lähteä viemään lapsi tai lemmikki ensiapuun näytille. Jos myrkkyä on puremaan ruiskutettu, kipeytyy se muutamien minuuttien kuluessa ja turpoaa hieman myöhemmin. Rantakäärmeen purema jättää jälkensä Rantakäärmeen puremajälki on perinteinen käärmeen purema, yksi tai kaksi pistohaavaa muutaman millimetrin päässä toisistaan.

Eläimet
Suomalaiset Villieläimet – Opas Matkailijoille
by Hemron/ on 16 Dec 2020

Suomalaiset Villieläimet – Opas Matkailijoille

Suomen erämaa tunnetaan rauhallisuudestaan ​​ja koskemattomuudestaan. Turistit matkustavat kaikista maailman maista kokemaan tämän maagisen paikan. Maailmassa ei ole muuta paikkaa, jota voisi todella verrata Suomen metsiin ja järviin. Pidätpä kalastuksesta, metsästyksestä tai telttailusta metsässä, tulet rakastamaan vapautta, jota Suomen erämaa tarjoaa. Suomi on suhteellisen harvaan asuttu maa, ja suurin osa sen asukkaista asuu rannikkokaupungeissa, etenkin Etelä-Suomessa lähellä Helsinkiä. Kun olet keskellä Suomen erämaata, se voi olla pitkä matka lähimpään kylään ja voit tuntea itsesi yksin.

Uutiset
Ilves
by Hemron/ on 15 Aug 2017

Ilves

Ilves on Suomen luonnon ainoa villinä elävä kissaeläin. Kooltaan se on keskikokoa. Yleensä ilves liikkuu mieluiten hämärässä ja etenkin öiseen aikaan. Suomessa on arviolta noin 2700-2900 aikuista ilvestä, tämä luku on vuodelta 2014, joten pientä muutosta on todennäköisesti tapahtunut suuntaan tai toiseen. Ravinto Ilves on saaalistaja ja Suomen runsaslukuisin peto. Tämän kissaeläimen ruokalautaselle päätyy tavallisesti jäniksiä, muita pikkujyrsijöitä ja pieniä kanalintuja. Välillä se saa saaliikseen myös nisäkkäitä, joista mainittakoon esimerkkeinä valkohäntäperua ja metsäkauris.

Uutiset
Saimaannorppa
by Hemron/ on 28 May 2017

Saimaannorppa

”Saimaan saaressa pikkuinen torppa, istuu portailla Nestori Miikkulainen. Huuliharppuaan soittaa, ja norppa, nousee pinnalle pärskähtäen”, näin lauloi Juha Vainio aikanaan. Saimaannorpat ovat saaneet taas viime päivinä julkisuutta ja näitä ihastuttavia erittäin harvinaisia otuksia, Pullervoa ja Siiriä, pystyikin seurailemaan WWF:n Norppaliven välityksellä. Saimaannorppa on yksi maailman harvinaisimmista hylkeistä ja se luokitellaan erittäin uhanalaiseksi. Saimaannorppia arvioidaan olevan vain 360 yksilöä. Saimaannorppia elää vain Suomessa, Saimaan vesistöissä, ja siksi suomalaiset ovatkin ottaneet kunnia-asiaksi saimaannorpan suojelemisen.

Uutiset
Ovatko Sääsket Lapin Kirous?
by Hemron/ on 22 May 2017

Ovatko Sääsket Lapin Kirous?

Oletteko koskaan ihmetelleet luonnon ihmeellisyyttä? Niin mekin. Tänään ajattelimme pohtia kesän kynnyksellä hieman myös ikävää aihetta,hyttysiä. Hyttyset ovat usein varsin ikävä vaiva ihanan kesän aikana, mutta oletteko koskaan miettineet, miksi erityisesti Suomen Lapissa on niin paljon hyttysiä sekä sääskiä? Lappi tunnetaan poroistaan sekä myös valitettavasti hyönteisistään. Tätä aikaa kutsutaan Lapissa räkäksi, jolloin sääsket, mäkärät, polttiaiset sekä paarmat kiusaavat niin ihmisiä kuin eläimiäkin. Räkkää tarkoittaa siis erilaisten itikoiden massaesiintymää, jolloin hyttysiä lentelee jopa sakeana parvena.

Uutiset
Tulvat Suomessa
by Hemron/ on 24 Apr 2017

Tulvat Suomessa

Taas on se aika vuodesta, kun tulva riski on suurimmillaan. Tulva tarkoittaa vesistön vedenpinnan nousua ja sen vaikutukset riippuvat maastosta sekä muista olosuhteista. Suomessa tulvat ovat olleet yleensä muihin Euroopan maihin verrattuna vähäisimpiä, mutta Suomessakin on koettu muutamia suuria tulvia. Tulvat aiheuttavat usein ei-toivottuja vahinkoja, sillä vedenpinta saattaa nousta usein sinne, minne sen ei kuuluisi kuten esimerkiksi asumisalueille tai maanteille. Joen tulmiviminen voi tuoda niin paljon vettä tielle, että autolla ajaminen on mahdotonta.

Uutiset
Tuleeko Kesä Suomeen Koskaan?
by Hemron/ on 27 Mar 2017

Tuleeko Kesä Suomeen Koskaan?

Mediassa puhuttaa, onko Suomen pitkään jatkunut kevät seurausta ilmastonmuutoksesta. Ilmastonmuutoksesta on kohuttu jo useampia vuosia. Fossiiliset polttoaineet, tehtaiden päästöt sekä muut saasteet nakertavat elintärkeää otsonikerrostamme, joka suojaa maapalloamme liialliselta UV-säteilyltä. Muutoksia on jo havaittavissa varsinkin jäätiköillä, sillä jään määrä on uhkaavasti vähentynyt. Tämän hetkisen kylmät ilmat sekä jopa lumisateet toukokuussa saavat pohtimaan, onko ilmastonmuutos jo tulossa? Ja vaikuttaako se näin paljon myös Suomessa? Ja miten tämä kaikki vaikuttaa luontoon? Ilmaston viilenemisiä ja lämpenemisiä on tapahtunut historian löydöksien mukaan lähes aina, joten näin pienellä aikavälillä ilmastonmuutosta ei voi tarkastella vaan asiaa tulisi tarkastella kymmenien ja jopa satojen vuosien sykleissä.

Uutiset
Kevään Saapuminen
by Hemron/ on 27 Feb 2017

Kevään Saapuminen

Suomen luonto on taas pikkuhiljaa heräilemässä pitkän ja kylmän talven jälkeen ja on taas aika päästä havannoimaan luonnon uskomattomia ihmeitä. Tarkkaavainen luonnossa liikkuja voi nähdä monia upeita asioita kunhan vain pitää silmänsä auki ja kulkee varoen. Esmerkiksi ensimmäiset kyy havainnot on jo tehty tältä keväältä ja tarkkaavaisimmat ovat myös bonganneet siilin sekä seitsenpistepirkon. Kyyt ovat aikaistaneet kevätheräämistään vuosi vuodelta ja nykyisin niitä voikin nähdä jo ennen maaliskuun puoliväliä. Johtuuko tämä sitten ilmastonlämpenemisestä, kuka tietää?

Uutiset
Saaristomeren Kansallispuisto – Kiehtova Mosaiikki Merta Ja Tuhansia Saaria
by Hemron/ on 04 Feb 2017

Saaristomeren Kansallispuisto – Kiehtova Mosaiikki Merta Ja Tuhansia Saaria

Taas on aika jatkaa tutustumista Suomen kansallispuistoihin, ja tänään onkin vuorossa Saaristomeren kansallispuisto. Tämä noin 60 kilometriä Turusta sijaitseva lumoava, yhdeksi maailman kauneimmista kansallispuistoista valittu alue sijaitsee Kemiönsaaren ja Paraisten kunnissa Saaristomeren eteläisellä reunalla. Se on perustettu jo vuonna 1983 ja pinta-alaltaan se kattaa jopa 500 neliökilometriä. Kansallispuistossa vierailu vaatii hieman suunnittelua, sillä siellä liikutaan saarelta toiselle joko omalla veneellä taikka yhteysaluksilla. Yhteysalusliikenne kattaa muun muuassa Holman, Jurmon ja Berghamnin saaret, ja niille kuten kaikille muille asutuille saarille liikenne on maksutonta.

Matkatarinoita
Luontoretki Saa Yllättävän Käänteen!
by Hemron/ on 04 Jan 2017

Luontoretki Saa Yllättävän Käänteen!

Tätä luonoretkeä oli odotettu kauan ja hartaasti. Se suuntaisi Järvisuomeen ja sen ajankohdaksi oli valittu Toukokuu. Silloin ei olisi vielä liian kuumaa, mutta kuitenkin sopivan lempeän lämmintä. Tarkoitus oli viettää rentouttava viikko keskellä kaunista alkukesän luontoa pienellä porukalla. Porukka oli itseasiassa pienempi kuin alunperin oli suunniteltu, sillä valitettavasti juuri ennen suunniteltua matkaa oli Mauri sairastanut aivan uskomattoman kovaan flunsaan. Tästä syystä matkalle lähti vain ja ainoastaan Pentti, Reino ja Matti. Tämä kaveriporukka, johon siis kuului myös Mauri oli tuntenut toisensa jo kansakoulusta alkaen ja porukalla olikin tehty vuosien kuluessa lukuisia hauskoja matkoja.

Uutiset
Pallas-Yllästunturin Kansallispuisto
by Hemron/ on 24 Dec 2016

Pallas-Yllästunturin Kansallispuisto

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto on Suomen kolmanneksi suurin kansallispuisto. Se sijaitsee Länsi-Lapissa Enontekiön, Kittilän, Kolarin ja Muonion kuntien alueella. Kansallispuisto perustettiin alueelle 1938, mutta nykyisellä nimellä vasta vuonna 2005, joilloin Pallas-Ounastunturin kansallispuistoon liitettiin Ylläs-Aakenuksen suojelualue. Varsinainen Yllästunturin laskettelukeskus ei kuulu tähän kansallispuistoon. Puiston korkein kohta on Taivaskero, jonka huippu on 809 metriä merenpinnasta. Kansallispuiston pinta-ala on 1020 neliökilometriä. yllästunturi Merkittyjä kävelyreittejä Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa on yhteensä noin 350 kilomteriä. Kansallispuistossa on useita luontopolkuja, jotka ovat helppokulkuisia ja joiden kohdeopasteista saa tietoa alueen luonnosta ja kulttuurista.

Uutiset
Kurjenrahkan Kansallispuisto
by Hemron/ on 04 Dec 2016

Kurjenrahkan Kansallispuisto

Kurjenrahka on Varsinais-Suomessa Turun, Auran, Maskun, Mynämäen, Nousiaisten, Pöytyän ja Ruskon kunnissa sijaitseva kansallispuisto. Se on Varsinais-Suomen laajin ja monipuolisin suojeltu suoalue ja on perustettu vuonna 1998. Kurjenrahkalle on helppo poiketa puolen päivän taikka vaikka yön yli kestävälle retkelle, ja puistossa pääseekin vaikka rauhoittumaan kaupungin hälinästä, patikoimaan, hiihtämään ja bongaamaan lintuja. Kävijöitä Kurjenrahkassa oli vuonna 2014 yli 36 000 kappaletta. Metsäkasvillisuuden lisäksi täällä pääsee ihailemaan muun muuassa pallosaraa, metsäkortetta, korpikaislaa ja korpi- ja luhtakastikoita.