Trumpettijoutsen Ja Sen Levinneisyys

post thumb
kirjoittanut Hemron/ 18 Apr 2021

Trumpettijoutsen Ja Sen Levinneisyys

Trumpettijoutsen kuuluu maailmaan suurimpiin vesilintuihin. Se on hieman suurempi kuin Suomessa hyvin yleinen kyhmyjoutsen. Se on laulujoutsenen lähisukulainen ja sen elintavat ovat melkein täysin samanlaiset kuin laulujoutsenella. Trumpettijoutsenen nimi tulee sen ääntelystä, joka muistuttaa trumpetin ääntä. Niin trumpettijoutsenet kuin muutkin joutsenet ovat kuitenkin erityisen tunnettuja joutsenlaulusta. Joutsenlaulu on laulu, jonka joutsenet laulavat juuri ennen kuolemaansa.

Trumpettijoutsen elää Pohjois-Amerikassa. Erityisesti sitä tavataan Yhdysvalloissa, joissa se onkin varsin elinvoimainen eläinlaji. Trumpettijoutsenet eivät ole missään vaiheessa olleet kuolemassa sukupuuttoon. Suomessa ei ole tehty yhtään havaintoa trumpettijoutsenista, vaan ne elävätkin täysin eri maanosassa.

Tarkkaile joutsenia luonnossa

Joutsen on hyvin tavanomainen näky Suomessa. Ne palaavat takaisin Suomeen kevään saapuessa ja niiden ääntelyä voikin alkaa kuulemaan, vaikka järvet olisivat vielä osittain jäässä. Joutsenet ovatkin helppo tarkkailun kohde, sillä ne liikkuvat yleensä useamman linnun parvessa.

Trumpettijoutsen ei siis kuulu Suomen luonnon eläinlajeihin, mutta sen sijaan esimerkiksi laulujoutsen on hyvin yleinen lintulaji täällä meillä. Lintujen tarkkailua voi harrastaa pidempiäkin aikoja kerralla. Välissä voi syödä vaikka eväitä ja rentoutua hetken kuunnellen luonnonääniä. Kun akkuja on ladattu, voi lintujen tarkkailua jatkaa taas.

Suomen luonnon joutsenet

Suomen luonnossa voi nähdä useampiakin eri joutsenlajeja, jotka on kohtalaisen helppo tunnistaa toisistaan. Näitä joutsenia Suomen luonnossa voi päästä bongaamaan:

Suurikokoinen laulujoutsen

Nokan kyhmystä tunnistettava kyhmyjoutsen

Pienikokoinen pikkujoutsen

Trumpettijoutsenen koko ja ulkonäkö

Trumpettijoutsenista koiras painaa jopa 12 kiloa ja naaras noin 10 kiloa. Kyseessä on siis huomattavan suurikokoinen lintulaji. Koiras kasvaa noin 150 senttiä pitkäksi ja naaraan pituus on hieman vähemmän. Trumpettijoutsenen ääntely on tunnistettavaa ja joutsenlaulu on todella kaunista kuultavaa.

Joutsenlaulu liittyy kuitenkin uskomuksen mukaan hetkeen ennen joutsenen kuolemaa. Se laulaa silloin kauniimmin kuin koskaan. Sen sijaan trumpettimainen ääntely on trumpettijoutsenen tavallista ääntelyä. Lintuja tarkkaileva voi melkein luulla jonkun soittavan puhallinsoittimia, sillä ääni muistuttaa musiikkia. Trumpettijoutsenen voi siis tunnistaa helposti kaukaakin juuri tämän erikoisen ja sille ominaisen ääntelyn vuoksi.