Tammisaaren Saariston Kansallispuisto

post thumb
kirjoittanut Hemron/ 18 Apr 2021

Tammisaaren Saariston Kansallispuisto

Kansallispuistossa on todella monipuolinen luonto. Alueella on useita pienempiä luotoja, joissa pesiikin tuhansia merilintuja. Näitä ovat esimerkiksi merimetsot, tukkakoskelot, tukkasotkat ja useat eri lokkilajit. Kansallispuiston tunnuslaji on itse asiassa haahka, joka sekin tietysti pesii alueella. Koska linnuille halutaan taata pesimärauha, on alueella osittainen liikkumiskielto. Se on pääasiassa voimassa merivyöhykkeen luodoilla ja saarilla. Myös niitä ympäröivät vesialueet noin 200 metrin alueella rannastsa ovat liikkumiskiellossa. Tämä liikkumiskielto on laadittu koko kevääksi ja kesäksi.

Muita eläimiä, joita alueella voi tavata, ovat esimerkiksi hirvet, valkohäntäkauriit, mäyrät ja jänikset. Lisäksi aivan eteläisessä osassa saattaa bongata harmaahylkeitä, eikä itämerennorpan näkeminenkään ole poissuljettu mahdollisuus.

Kasvillisuuden osalta kerrottakoon, että kansallispuistossa on pääpiirteittäin saaristolle ominaista kasvillisuutta. Tällä alueella löytyy muuten myös esimerkiksi kolme uhanlaista lajia, joita ovat vahasara, jouhiluikka sekä ruskopiirtoheinä. Myös vesikasvillisuudesta on mahdollista bongata hiukan harvinaisempiakin lajeja.

Saaret Älgö ja Jussarö

Älgö löytyy kansallispuiston luoteiselta alueelta, aivan rajalta. Se on itse asiassa koko puiston suurin saari. Pääosin saarta peittää havumetsät, mutta paikoin eri rotkolaaksoissa on myös komeita kuusikkometsiä. Myös valoisia kalliomännikköjä on täällä. Saaressa sijaitsee kolme tunnelmallista ja suloista järveä, jotka ovat Storträsket, Näseträkset ja Lillträkset. Sisäsaaristolle tyypilliseen tapaan alueella on myös paljon matalia ja suojaisia lahtia. Ja eläimistöstä mainittakoon tässä kohtaa hirvet, sillä niitä löytyy saaresta. Hirviä useammin voi kuitenkin törmätä valkohäntäkauriiseen. Saaren eteläpuolella on nähtävissä sokkeloisia piirteitä. Aivan puiston eteläisimmät osat kuuluvat merivyöhykkeeseen. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että saaret muuttuvat puuttomiksi pikkusaariksi ja luodoiksi, jotka sijaitsevat toisiinsa nähden aina vain harvemmassa.

Jussarö taasen on kooltaan alueen toisiksi suurin saari. Saari on melko erityinen siksi, että vaikka se sijaitsee ulkosaaristossa, on se silti todella suuri ja metsäinen. Länsipuolelta löytyy koskemattomana pysynyttä metsää, jossa on paikoin havaittavissa aarniometsän piirteitä. Se on itse asiassa hirvittävän harvinaista tällaisella vyöhykkeellä. Itäpuolella taas on ollut aikoinaan paljon kaivostoimintaa, mikä onkin vaikuttanut sen luontoon melko voimakkaasti. Saaren länsipuolella liikkuminen on muuten sallittua ainoastaan erikseen siihen varatulla alueella, eli luontopolulla. Kannattaa olla tarkkana täällä liikkuessaan!

Palveluita

Tammisaaren luontokeskus antaa asiantuntevaa ja asialleen omistautunutta retkineuvontaa ja opastusta. Luontokeskuksessa on myös karttojen ja oheistuotteiden myyntiä. Ryhmille suositellaan opastuksen varaamista etukäteen.

Jussarön vierasvenesatamassa on idyllinen rantasauna ja kahvila-ravintola. Lisäksi täältä on mahdollista saada venekyyditykset mantereelta saaristoon. Tätä kautta on myös mahdollista majoittua ihanassa retkeilymajassa. Myös opastuspalvelut kuuluvat vierasvenesataman palveluihin.

Rödjanin kalastajatila ja luontotupa

Tämän tilan pihapiiri ja ympäristö ovat vapaasti käytettävissä. Luontotupaan pääsee tutustumaan tarkemmin sopimuksen mukaan. Lisätietoja luontotuvasta ja sen lähialueesta saa kätevästi Tammisaaren luontokeskuksesta.

Muuta

Lähin kauppa sijaitsee Sommarölla ja se on nimelotään Skåldö Fiskebod.

Yöpyminen onnistuu esimerkiksi telttaillen erikseen siihen varatuilla alueilla ja lisäksi Raaseporin kaupungissa on monta eri yöpymisvaihtoehtoa.

Kokemuksemme perusteella suosittelemme, että tälle alueelle saapuessa varaa muutaman päivän aikaa. Alueella on niin paljon nähtävää ja ihasteltavaa, että aivan yhdessä päivässä ei ehkä kaikkea ehdi nähdä ja kokea. Tammisaaren saariston kansallispuisto on todellinen elämys, jonka ainakin me haluamme kokea tulevaisuudessa vielä uudemmankin kerran, ellei jopa useita kertoja! Kaiken kaikkiaan saaristo on tietenkin aina upea, mutta jotakin erikosilaatuista löytyy täältä Tammisaaren saariston kansallispuistosta. Ehkä kauneimmillaan tämä alue on juuri niissä osissa, joissa on nähtävissä vanhaa aarniometsää. Hylkeitä emme vielä tällä ensimmäisellä reissulla bonganneet, mutta tavoitteemme on ne ensi kerralla nähdä!