Puremajälki syntyy usein lemmikkien toimesta. Suomessa yleisin puremajäljen aiheuttaja on koira, sen jälkeen kissa ja sitten ihminen. Kaikista haitallisin on kissan purema, sillä kissan suussa on paljon ärhäköitä bakteereita, joiden takia puremakohtaan syntyy helposti vakava tulehdus. Sekä kissan että koiran puremissa yleisin infektion aiheuttaja on Pasteurella-bakteeri. Kaikkiin puremiin liittyy aina jäykkäkouristuksen riski, jota voi ehkäistä rokottautumalla säännöllisesti.
Puremajälki voi olla myös hyönteisen aiheuttama
Suomen luonnossa ei onneksi ole kovinkaan laajaa kirjoa purevista hyönteisistä. Tunnetuimmat niistä ovat kesäisin esiintyvät mäkäräiset, paarmat, punkit ja hirvikärpäset. Tosin usein puremajäljellä tarkoitetaan mitä vain ötököiden aiheuttamaa jälkeä, kuten pistäviä hyttysiä, kusiaisia sekä ampiaisia. Suomen kesä on ihana ja lyhyt mutta sillä on valitettavasti myös huonotkin puolensa sillä myös kiusanhenkiset ötökät tykkäävät kesästä.
Myöskään ihmisen purema ei ole aivan tavatonta ja niitä hoidetaankin terveydenhuollossa yllättävänkin usein. Tyypillisin pureman kohteeksi joutunut uhri on leikki-ikäinen lapsi, jota leikkikaveri on päässyt puraisemaan leikkien vauhdissa. Tapauksia on kuitenkin monenlaisia ja myös aikuisia joutuu hoitoon jouduttuaan purukohteeksi. Lapsien kohdalla tulehdusriski on pienempi kuin aikuisten kohdalla.
Puremajäljen hoito on tärkeää
Olipa kyse sitten millaisesta puremasta tai jäljestä tahansa, tärkeintä on olla raapimatta sitä ja antaa jäljen parantua rauhassa. Huolellinen putsaaminen ja puhtaana pito on erityisen tärkeää. Pieneltäkin vaikuttava puremahaava voi aiheuttaa vaikean septisen tai syvän infektion. Jos haava alkaa punoittaa tai iho aristaa haavan ympäriltä, olisi silloin hyvä hakeutua lääkäriin.