Tuleeko Kesä Suomeen Koskaan?

post thumb
Uutiset
kirjoittanut Hemron/ 27 Mar 2017

Tuleeko Kesä Suomeen Koskaan?

Mediassa puhuttaa, onko Suomen pitkään jatkunut kevät seurausta ilmastonmuutoksesta. Ilmastonmuutoksesta on kohuttu jo useampia vuosia. Fossiiliset polttoaineet, tehtaiden päästöt sekä muut saasteet nakertavat elintärkeää otsonikerrostamme, joka suojaa maapalloamme liialliselta UV-säteilyltä. Muutoksia on jo havaittavissa varsinkin jäätiköillä, sillä jään määrä on uhkaavasti vähentynyt.

Tämän hetkisen kylmät ilmat sekä jopa lumisateet toukokuussa saavat pohtimaan, onko ilmastonmuutos jo tulossa? Ja vaikuttaako se näin paljon myös Suomessa? Ja miten tämä kaikki vaikuttaa luontoon?

Ilmaston viilenemisiä ja lämpenemisiä on tapahtunut historian löydöksien mukaan lähes aina, joten näin pienellä aikavälillä ilmastonmuutosta ei voi tarkastella vaan asiaa tulisi tarkastella kymmenien ja jopa satojen vuosien sykleissä.

Tämä kevät on kuitenkin mennyt erityisen pitkälle ja sitä mieltä on myös meteorologi Pekka Pouta, joka ei uutislähetyksessä voinut muuta kuin nauraa Suomen säille. Se, miten pitkään jatkunut kylmä ilma tulee vaikuttamaan luontoon sekä muun muassa sen tarjoamiin marjasatoihin, viljelyyn sekä muihin seikkoihin, jää nähtäväksi. Usein myöskään liian lämmin ja aikainen kevään aloitus ei ole otollinen esimerkiksi perunaviljelmille taikka muille maatalous viljelmille.

Olemme kuitenkin jo huomanneet, että puusto ei viherrä aivan samalla tavalla kuin edellisinä keväinä. Tästä huolimatta kuitenkin linnut ovat jo saapuneet talvilomaltaan takaisin kotosuomeen. On tainnut kyllä heillekin olla melkoinen shokki, kun Suomessa ilmat ovat yhä viileät eivätkä niin lämpimät, joihin he ovat ehkä aiemmin tottuneet.

Nähtäväksi jää enteileekö kylmä kevät lämpimämpää ilmaa sydänkesällä ja jatkuuko intiaanikesä pitkälle syksyyn. Toivottavasti näin, sillä suomalaiset suorastaan rakastavat kesää ja odottavat sitä kovasti pitkän, synkän ja kylmän talven jälkeen. Rakkaus kesään on huomattavissa myös siitä, että kesäisin suomalaiset tulevat ulos kodeistaan, käyvät piknikeillä, viettävät aikaa mökeillään, uivat mahtavissa Suomen järvissä, marjastavat sekä muutenkin nauttivat Suomen upeasta luonnosta.