Suomen Metsien Marjat

post thumb
Uutiset
kirjoittanut Hemron/ 17 Jul 2016

Suomen Metsien Marjat

Moni meistä, vaikka suomalaisia ollaan, jättää käyttämättä suuren luonnovaran, joka Suomen metsissä kasvaa kesäisin. Kyseessä on tietysti marjat! Suomen luonnossa kasvaa paljon erilaisia marjoja, joita saa kerätä aivan ilmaiseksi. Kaiva siis saappaasi ja ämpärisi esiin, ja lähde lähimpään metsään. Marjakausi on virallisesti alkanut!

Mustikka on luonnonvaraisista marjoista ensimmäisiä, jotka kypsyvät kesällä. Sen poimintakausi ajoittuu heinäkuun alkupuolesta syyskuun alkuun, vuodesta ja paikasta riippuen. Mustikoista voi tehdä vaikka mitä, kuten käyttää leivonnassa ja ruoanlaitossa, tai vaikka mustikkamehua. Todella monet pakastavat mustikoita valmiiksi talvea varten, josta ne on sitten helposti saatavilla.

Juolukka kasvaa mustikkaa enemmän Pohjois-Suomessa, Kainuussa, ja Lapissa. Marja on erittäin terveellinen, ja sisältää paljon flavonoideja. Vadelma on yksi makeimmista marjoista, joita Suomessa kasvaa. Sitä voi poimia lehtimetsistä yleensä parhaiten elokuun aikana. Marjat alkavat olla valmiita, aikaisimmillaan heinäkuussa, ja vadelman poimita-aika kestää pitkälle syksyyn. Variksenmarjat ovat mehukkaita, terveellisiä marjoja, joista syntyy hyvää mehua. Ne kasvavat mäntykankailla ja rämemetsissä. Puolukka on on kuivissa mäntymetsissä kasvava marja. Puolukoista voi tehdä hilloa, hyytelöä, tai vaikka mehua. Lakka on Suomen Lapin ja Keski-Suomen marja, joka kasvaa lähinnä soilla. Lakkojen sato on erittäin herkkä, joten se vaihtelee vuosittain paljonkin. Joinain vuosina ei valitettavasti saada lakkoja, lähes ollenkaan. Karpaloita voi poimia syyskuun lopusta lumentuloon saakka, ja joskus jopa vielä keväällä, heti lumen sulettua. Karpaloa kasvaa Suomessa lähestulkoon kaikkialla.