Kurjenrahkan Kansallispuisto

post thumb
Uutiset
kirjoittanut Hemron/ 04 Dec 2016

Kurjenrahkan Kansallispuisto

Kurjenrahka on Varsinais-Suomessa Turun, Auran, Maskun, Mynämäen, Nousiaisten, Pöytyän ja Ruskon kunnissa sijaitseva kansallispuisto. Se on Varsinais-Suomen laajin ja monipuolisin suojeltu suoalue ja on perustettu vuonna 1998. Kurjenrahkalle on helppo poiketa puolen päivän taikka vaikka yön yli kestävälle retkelle, ja puistossa pääseekin vaikka rauhoittumaan kaupungin hälinästä, patikoimaan, hiihtämään ja bongaamaan lintuja. Kävijöitä Kurjenrahkassa oli vuonna 2014 yli 36 000 kappaletta. Metsäkasvillisuuden lisäksi täällä pääsee ihailemaan muun muuassa pallosaraa, metsäkortetta, korpikaislaa ja korpi- ja luhtakastikoita. Kosteammilta alueilta voi myös löytää kurjenjalkaa, terttualpia, rentukkaa ja raatetta.

Patikointimaasto Kurjenrahkassa on aivan erinomainen. Kansallispuistossa kulkevat merkityt reitit muodostavat alueen ulkopuolisen Kuhankuonon retkeilyreitistön kanssa yli 300 kilometrin mittaisen reittikokonaisuuden. Voit valita valmiiksi merkityistä reiteistä esimerkiksi lyhyen yhden kilometrin mittaisen luontopolun, kävellä jommankumman kansallispuiston kahdesta rengasreitistä tai tehdä 6 kilometrin mittaisen Savojärven tai Pukkipalon kierroksen. Vajosuon vaellus -niminen reitti taas on noin 30 kilometrin mittainen, ja kiertääkin koko kansallispuiston. Kuhankuonolle johtava reitti on jopa esteetön, eli siis sinne pääsee helposti myös lastenrattailla tai pyörätuolilla.

Miten Kurjenrahkaan pääsee kulkemaan?

Kurjenrahkan kansallispuisto sijaitsee noin 35 kilometriä Turun keskustasta pohjoiseen, maantie nro 204 (Turku-Yläne) länsipuolella. Kansallispuiston pääopastuspaikalle mentäessä käännytään Turku-Säkylä-tieltä länteen Kuhankuonontielle, joka johtaa Kurjenpesän pysäköintialueelle.

Kansallispuistoon pääsee myös julkisilla kulkuneuvoilla! Turun Kauppatorilta liikennöivät paikallisliikenteen linja-autot 21 ja 23 ajavat Tortinmäen päätepysäkille, josta on noin 6 kilometrin matka Kuhankuonolle kansallispuistossa. Lisäksi Turusta ja Säkylästä on myös Matkahuollon linja-autoyhteys Kurjenrahkalle. Jää pois kyydistä pikavuoron pysäkillä ’Kuhankuono’ ja kävele siitä noin 500 metrin matka Kurjenpesälle.

Mitä on hyvä huomioida Kurjenrahkalle lähdettäessä?

Suosittelemme samoilemaan reittejä vain valoisaan aikaan keväällä tai kesällä. Talvella tai pimeän tullen reiteiltä on helppo eksyä, sillä reittimerkit eivät hohda pimeässä. Matkaan on tietenkin hyvä ottaa mukaan perusvarusteet, kuten hyvät kengät, sateen kestävä takki, vesipullo, kompassi ja kartta. Tulen teko on sallittu vain sille merkityissä paikoissa. Vajosuon vaellus -reitillä on jätepiste roskille, ethän jätä jälkeesi roskia.