Karhut – Osa Suomen luontoa

Suomen luonto on täynnä eläimiä, mutta yksi näistä on ehdottomasti metsien kuningas! Ei, kyseessä ei ole hirvi, vaikka se monen lukijan mielestä ehkä onkin Suomen metsien uljain elikko, vaan tällä kertaa kerromme hieman enemmän karhusta, joka on itse asiassa Suomen kansalliseläin. Tämä näkyy myös kotimaan kulttuurissa, historiassa ja mytologiassakin jo esimerkiksi siinä, että meillä on rakkaalle lapselle monta nimeä, kuten Otso, Mesikämmen, Kontio ja Nalle ihan vain muutamia mainitaksemme. Muinaissuomalaiset taas veivät karhun ihailun hieman pidemmällekin, sillä ennen muinoin Suomessa karhunpalvonta oli yleistä. Karhu oli pyhä eläin, jota myös hieman pelättiin. Suomessa järjestettiin onnistuneen karhunkaadon jälkeen peijaiset eli juhlat karhun kunniaksi.

Vielä tänäkin päivänä suomalaisilla on karhuja kohtaan eräänlainen pelonsekainen kunnioitus. Ovatko nämä eläimet sitten niin pelottavia? Tarkastellaanpa hieman karhun elintapoja. Kuten moni varmasti tietääkin, karhut nukkuvat ison osan vuodesta, talven ajan. Välillä ne tosin saattavat herätä horroksestaan, mikäli esimerkiksi nälkä yllättää, mutta muuten karhuja näkee harvemmin talvella. Suomessa karhut syövät lähinnä kasvispitoista ravintoa, kuten marjoja, hyönteisiä tai jopa pieniä nisäkkäitä tai kaloja. Karhua ei kuitenkaan kannata pelätä, vaikka tämä jättimäinen eläin saattaakin vaikuttaa pelottavalta, Suomessa karhu on nimittäin surmannut tietojen mukaan vain yhden ihmisen. Metsässä liikkuessa kannattaa siis pitää ääntä, ja karhu erinomaisella kuuloaistillaan kuulee ihmisen ja lähtee karkuun.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *