Sienimetsällä

post thumb
Uutiset
kirjoittanut Hemron/ 23 Sep 2016

Sienimetsällä

Suomen luonto on monipuolinen ja täynnä mitä uepampia kulinaarisia herkkuja. Siksi sinne kannattaakin suunnata ja hyödyntää sen upeat antimet. Kaiken lisäksi Suomen luonnossa on lähes jokaisena vuodenaikana tarjolla jotakin josta nauttia. Tässä blogikirjoituksessa käsittelemme kuitenkin sieniä ja niiden uskomatonta maailmaa.

Suomen metsät ovat ihanteellinen kasvupaikka maukkaille sienille ja siksi niitä onkin tarjolla todella runsaasti. Vaikka ei olisikaan mikään sienien eritystuntija, voi silti helposti opetella edes muutaman turvallisen lajikkeen joita poimia. Tälläisia sienilajikkeita ovat esimerkiksi Kanttarelli, Mustatorvisieni ja Herkkutatti. Näiden sienien kanssa ei voi mennä vikaan.

Jos sienien tunnistaminen on vielä hiukkasen hakusessa, on parempi että keskittyy vain muutamiin ja jättää muut suosiolla muille sienestäjille. Paras tapa kuitenkin oppia tuntemaan sieniä on lähteä jonkun kokeneen sienestäjän matkaan ja tarkkailla sekä kysellä mahdollisimman paljon. Toki on hyvä tutustua ennakolta kirjallisuuteen tai nettien sienistä kertoviin sivustoihin, mutta helpoin tapa oppia on kulkea mukana ja nähdä sienet luonnossa.

Kanttarelli, eli toiselta nimeltää Keltavahvero on ehkä kaikkein tunnetuin Suomen sienilajikkeista. Se on kirkkaankeltainen sieni, joka piileskelee usein syksyn lehtien seassa. Yleisesti sitä tapaa koivikoissa ja niiden reunamilla olevassa heinikossa. Ne kasvavat ryhmissä ja monesti ne ovatkin aivan polun vieressä isona ryppäänä. Kanttarelli kasvaa myös vuodesta toiseen samoilla paikoilla, eli kerran hyvä sienipaikan löydettyään sinne kannattaa suunnistaa toisenkin kerran. Poiminta-aika ajoittuu välille heinä-lokakuu. Kanttarellin maku on miellyttävä, ollen samaan aikaan todella maukas, mutta pehmeän makuinen.

Mustatorvisieni, on kanttarellien sukulainen ja toinen hyvin helposti tunnistettava ja maukas sienilajike. Kuten kanttarellikaan, ei mustatorvisienikään tarvitse erillistä esikäsittelyä, vaan on valmis heti syötäväksi. Sen väritys on tummanruskea, mutta kastuessaan se on lähempänä mustaa. Mustatorvisieni kasvaa lehtojen ja kangasmetsien reunamilla suurina kasvustoina. Poiminta-aika ajoittuu välille elo-lokakuu. Mustatorvisienessä on vahva maku ja usein sitä käytetäänkin kuivattuna ja murennettuna ruokien maustamiseen.

Herkkutatti, on tunnettu ja Euroopassa erittäin suosittu ruokasieni, jonka tunnistaminen on helppoa. Se on suurikokoinen ja tanakka. Herkkutatin jalka on usein paksu ja valkea, hattu taasvaaleanruskea. Herkkutattia tavataan metsissä, joissa sen ympärillä ei ole liikaa aluskasvillisuutta, se kuitenkin viihtyy yleensä puiden lähistöllä, koska se elää symbioosissa niiden kanssa. Se on maultaa miedon pähkinäinen ja sen malto on kiinteä.Sen satokausi ajoittuu yleensä heinä-elokuulle, mutta joskus herkkutatteja on tavattu jo myös kesäkuun puolella. Näistä kolmesta sienilajikkeesta herkkutatti työllistää eniten ihmisiä, sillä sen kansainväliset markkinat ovat todella suuret.