Pallas-Yllästunturin Kansallispuisto

post thumb
Uutiset
kirjoittanut Hemron/ 24 Dec 2016

Pallas-Yllästunturin Kansallispuisto

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto on Suomen kolmanneksi suurin kansallispuisto. Se sijaitsee Länsi-Lapissa Enontekiön, Kittilän, Kolarin ja Muonion kuntien alueella. Kansallispuisto perustettiin alueelle 1938, mutta nykyisellä nimellä vasta vuonna 2005, joilloin Pallas-Ounastunturin kansallispuistoon liitettiin Ylläs-Aakenuksen suojelualue. Varsinainen Yllästunturin laskettelukeskus ei kuulu tähän kansallispuistoon. Puiston korkein kohta on Taivaskero, jonka huippu on 809 metriä merenpinnasta. Kansallispuiston pinta-ala on 1020 neliökilometriä.

yllästunturi

Merkittyjä kävelyreittejä Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa on yhteensä noin 350 kilomteriä. Kansallispuistossa on useita luontopolkuja, jotka ovat helppokulkuisia ja joiden kohdeopasteista saa tietoa alueen luonnosta ja kulttuurista. Alueella on lukuisia vaihtoehtoisia reittejä päiväretkeilyyn.

Koko kansallispuiston alueella on neljä pitkää vaellusreittiä: Hetta-Pallas (55 kilometriä), Ylläs-Olos (54 kilometriä), Ylläs-Pallas (72 kilometriä) ja Ylläs-Levi (50 kilometriä). Pallas-Ylläsunturin kansallispuiston alueella on yhteensä 19 luontopolkua, joita 13 Ylläksen, 3 Pallaksen ja 3 Ounastunturien ympäristöissä.

Kolarissa Äkäslompolossa on Luontokeskus Kellokas, jossa voi tutustua Pallas-Yllästunturin kansallispuiston luontoon ja retkeilymahdollisuuksiin. Luontokeskuksen pysyvä näyttely Mean elämää kertoo alueen luonnon ja kulttuurin vuorovaikutuksesta kansallispuiston vierellä olevissa kylissä molemmin puolin Väylää eli Tonion-Muonionjokea. Luontokeskus Kellokas valmistui vuonna 1995.